Verslag Reanimatie cursus, 16/3

16 maart 2023


Afgelopen woensdag werd door sponsor Kalfsbeek BHV een cursus Reanimatie gegeven aan zo'n 12 leden. Een leerzame cursus die vertrouwen geeft in dat je beter weet wat je moet doen mocht het nodig zijn.

Ken je dat? Ach er is wel iemand die BHV of EHBO kennis heeft, dat is niets voor mij. Straks breek ik iemand zijn rib of doe ik iets fout, dat wil je toch niet overkomen? Maar niets doen is eigenlijk nog erger, je kunt het namelijk niet fout doen. Als iemand zijn hart stopt, dan kun jij zijn of haar redding zijn. Al kun je iets doen in die paar seconden/minuten, daarmee kun je toch iemands leven (proberen te) redden. Helaas we hebben we afgelopen jaar immers zo'n situatie gehad op de baan. Ik stond er naast en kan je vertellen dat geeft een heel nutteloos en hopeloos gevoel. En dankbaar dat er iemand(en) bijstonden die wisten hoe te handelen.

De training startte om 19u en was rond 21u afgelopen. Mark had 6 poppen waarop geoefend kon worden en dat was af en toe best lastig. Niet te snel hartmassage geven (of te langzaam). Hoe zorg je er voor dat je zuurstof ook daadwerkelijk helpt bij mond-op-mond beademing. De groep bestond daarbij vooral uit leden zonder achtergrond kennis, maar waarbij iedereen zich ook verantwoordelijk, maar lichtelijk onbekwaam voelde of wat zomaar kan gebeuren. Daar is hard aan gewerkt! Wist je dat hartmassage vooral belangrijk is om het bloed van het hart rond te blijven pompen op het moment dat het hart er mee gestopt is? En dat de zuurstof die je inbrengt er voor zorgt dat er nog steeds zuurstof in je hart en licham komt om te overleven?

Over enkele maanden zal er weer een nieuwe cursus worden georganiseerd. Het is in elk geval een fijn gevoel te weten dat TC Smalhorst en Beilen weer een stukje veiliger geworden is. Bedankt Mark en mede-cursisten voor het volgen van deze cursus!

Remko
Voorzitter TC Smalhorst

Nieuwscategorieën Verenigingsdoelen