Uitleg Tenniskids



De KNLTB wil het jeugdtennis verslavend leuk maken. Door veranderingen in wedstrijden, competities door te voeren moet tennis voor onze kinderen een aantrekkelijke sport blijven. Ook op het gebied van tennisles verandert er veel.

Het programma TENNISKIDS bestaat op dit moment uit twee onderdelen: 1) het wedstrijdprogramma (met de World Tour, Groene competitie, toernooien en events) en 2) het trainingsprogramma. Het trainingsprogramma voor verenigingen bestaat uit materiaal voor trainers, promotiemateriaal voor verenigingen en opleidingen voor trainers.

In samenwerking met de KNLTB is er vanaf september 2013 het nodige veranderd in het aanbod voor jeugd in de leeftijdsgroep tot en met 12 jaar.

Rood:
In deze eerste fase maken kinderen t/m 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in Rood of Oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6×12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje:
In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Groen:
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

TC Smalhorst doet ook mee aan deze verandering, Marten heeft een speciale cursus gevolgd en beschikt over nieuwe, professionele en inspirerende lesmaterialen.

Waarom?

Nog te vaak wordt gedacht dat de grootte van de baan het niveau van het kind aangeeft. Niets is minder waar! Aangepaste banen en ballen maken het spel voor de kids echt veel leuker.

De zin van zachte ballen

Een trainer vertelde dat hij nogal wat oranje en groene ballen kwijt raakte. Later kwam hij erachter dat ze in de prullenbak verdwenen. Weggegooid door iemand die dacht dat ze lek waren. Hoewel de zachtere ballen steeds meer gebruikt worden in het huidige moderne tennis moeten sommige mensen er nog steeds aan wennen.

Waarom gebruiken we die ballen eigenlijk?

Uitgangspunt in het tennis van nu is dat de kinderen zo snel mogelijk een vorm van tennis spelen. Vervolgens leert het kind vanuit dit spel beter te tennissen. Dit is totaal anders dan vroeger. Voorheen probeerden we de speler aan het spel aan te passen.

Nu is dat omgedraaid: het spel wordt aangepast aan de vaardigheden van het kind.

De moderne materialen helpen ons hier enorm bij. Denk aan kleinere rackets, kleinere banen en eenvoudigere formats.

  1. Zachter is trager

Is het lastig in te schatten waar de bal precies terecht komt en is het kind nog niet zo goed in het verplaatsen van het lichaam naar de juiste positie? Dan is het absoluut handig de snelheid van de bal te vertragen. Het kind krijgt hierdoor meer tijd voor de voorbereidingen om de bal terug te slaan. Gebruik daarom een bal die past bij de fase waarin het kind speelt: dus een rode, oranje of groene bal.

  1. Zachter is lager

Heb je weleens kinderen zien spelen met een harde gele bal? Is het je opgevallen hoe hoog de raakpunten zijn waarop de kinderen de bal slaan? Met de kleine spieren en dunne armen is het voor kinderen bijna niet te doen zulke ballen terug te slaan. Zachtere ballen stuiten lager en zorgen ervoor dat kinderen ballen kunnen slaan op een hoogte die ze wel beheersen.

  1. Zachter is korter

Hoe zachter de bal, hoe lastiger het is om de bal ver weg te slaan. Als kinderen op een rode baan spelen is het belangrijk dat ze een volledige beweging maken als ze de bal op de baseline willen spelen. Eigenlijk precies als bij volwassenen wanneer zij de bal achter in het speelveld slaan. Een harde bal vliegt geheid over de rode baseline als een kind de volledige beweging maakt. Het kind wil dit niet en gaat zijn beweging ‘inhouden’. Dit is soms de reden voor trainers om met de lichte rode foamballen op de rode baan te spelen. Zo worden kinderen uitgedaagd om nog meer door te zwaaien.

Hoe zit het eigenlijk?

Vijf redenen om kinderen juist op een kleinere baan te laten spelen.

  1. Waar komt de bal?

In de jongste fase (Rood) is het voor kinderen heel lastig in te schatten waar de bal precies terecht komt. De belangrijkste reden waarom kinderen niet kunnen rally-en is dat ze niet goed zijn in het ontvangen van de bal. Het slaan van de bal gaat ze beter af. Wanneer kinderen langer spelen neemt het inschattingsvermogen toe. Tot die tijd is het belangrijk dat ze een kleinere afstand moeten overbruggen. En tennissen de kinderen al een aantal jaren, dan neemt het inschattingsvermogen ook toe omdat de visuele ontwikkeling compleet is.

  1. Kleine benen, grote afstand

Met de kleine benen van de kids is het echt moeilijk de hele baan te belopen. Wist je dat topspelers gemiddeld 3,4 stappen zetten om een bal te slaan? Kinderen in Oranje (middelste fase) lopen 3,7 stappen voordat ze de bal raken. Met andere woorden: Oranje kinderen staan op de juiste baan!

  1. Eenvoudig spel

Veel kinderen kunnen vanaf de baseline best een rally spelen. De vraag is welk type spel ze spelen? Stel je eens voor dat jij, als volwassene op een baan staat die net zoveel groter is voor jou als een hele baan voor een kind in Rood. Jouw speelveld heeft dan de breedte van een volledig veld en de lengte is wel drie tennisbanen! Enig idee welk type tennis je op een dergelijke baan zult spelen? Juist, hoge ballen vanaf de baseline en dit zo lang mogelijk volhouden. Is dit niet precies wat de kinderen ook doen? Kijk maar eens naar kleine kids die op een hele baan spelen.

  1. Juiste baan daagt uit

De juiste baan zorgt ervoor dat kinderen de complete vorm van het tennisspel spelen. Ze slaan niet alleen vanaf de baseline, maar versnellen, vertragen, aanvallen en verdedigen. Ze laten de tegenstander lopen en gaan naar het net om punten te winnen.

  1. Tennis is gaaf… op de juiste baan

Tennis is gaaf mits je het compleet kunt spelen. Dit kan alleen op de juiste baan. De vraag is dan ook: ‘wat kun je op een grote baan NIET’ in plaats van ‘wat kun je op een grote baan WEL’