Update verduurzaming accomodatie

21 oktober 2020


Met de kou voor de deur en de bladeren die weer van de bomen gaan vallen, is het de tijd voor een verduurzaming update. Zoals al eerder gemeld, heeft Invent ons geholpen met een kundig advies rapport waar we mee verder kunnen. De stichting heeft hierin een aantal keuzes gemaakt waar nu de bijbehorende offertes voor worden opgevraagd. Deze zijn overlegd met de gemeente, omdat we naast de BOSA subsidie, ook een bijdrage verwachten vanuit de gemeente voor de technische maatregelen/vervangingen.  

  • Het water in de kleedkamers zal niet meer opgewarmd worden door de CV (gas), maar door tapwater toestellen (elektrisch).
  • De infrarood panelen zullen verplaatst worden naar de kleedkamers en de trainings ruimte.  De ervaringen zijn positief, maar gekozen wordt om de kantine op een andere manier te verwarmen.
  • De kantine (en daarmee de daily/kinderopvang), worden voorlopig met de huidige radiatoren aangesloten op een hybride warmte pomp (waterpomp+cv). Deze kan de keuken ook voorzien van warmwater en kan op piekmomenten bijwarmen. Misschien niet zo snel als dat kan met infrarood, maar we willen hier mee starten.
  • De ventilator op het dak zal worden uitgerust van een CO2 module, deze zorgt er voor dat de ventilator gaat draaien als er teveel CO2 in de ruimte is. Hiermee voorkomen we onnodig energie verbruik van de (recentelijk vervangen) ventilator.
  • Er wordt een warmte systeem ge├»nstalleerd waarmee je op basis van slimme kranen en sensoren, de warmte in de ruimtes zo optimaal mogelijk kunt instellen om onnodige verspilling te voorkomen.
  • Met deze maatregelen, verwachten we zo'n 70-80% van het gas te kunnen reduceren en we hopen deze voor eind van het jaar te kunnen realiseren.  

Verwachting is dat in 2021 mogelijkheden ontstaan om ook de isolatie (incl glas, plafond, vloer) aan te pakken met extra subsidie. Het is daarom verstandig om nog even te wachten met deze maatregelen. Dit heeft ook geen invloed om de richting die nu gekozen is. Wanneer het volgend jaar verstandig/rendabel lijkt om over te stappen op vloerverwarming als vervanging van de radiatoren, dan kan deze aangesloten worden op de hybride waterpomp.  

Wordt vervolgd!  

De Stichting

Nieuwscategorieën Verenigingsdoelen