In gesprek met ..... Evert Posthoorn

10 januari 2020


Tijd om Evert te interviewen. Hij is al jaren één van de drijvende krachten achter onze club. Evert Posthoorn is sinds 1995 penningmeester van de Stichting Tennisaccommodatie Beilen. Onze vereniging TC Smalhorst huurt het clubgebouw en de tennisbanen van de stichting. Dus een groot deel van de contributie wordt afgedragen aan de stichting. Naast Evert zitten ook Remko Pars en Arjen Bosch hierin. In 2018 is Evert benoemd in de Algemene Leden Vergadering als Lid van Verdienste.

Wanneer en door wie werd je gevraagd om penningmeester te worden? En weet je nog hoe dat ging?

Hij gaat er eens goed voor zitten en heeft zich grondig voorbereid voor dit interview. Hij vertelt dat hij in oktober 1985 lid is geworden van de vereniging. En bij de ledenvergadering die twee maanden later in de sporthal was zaten echt maar een handjevol mensen in de zaal. Gerrit Struik was penningmeester van de club en Jan de Vries voorzitter. Daarnaast zaten volgens hem Jan Kuiper, Tonny Fennema en Elzo Timmer in het bestuur. De vraag was wie penningmeester wilde worden, want ze zochten een nieuwe man of vrouw. Nou, Evert stak zijn vinger op en zei dat hij dat wel wilde doen, dus zo is het gegaan! De leden van het bestuur kenden hem eigenlijk niet, dus er was nog wel wat twijfel.   

Evert is 4 jaar penningmeester geweest vanaf 1985. Hij is begonnen met de automatisering binnen onze vereniging. In die tijd werd nog volop gewerkt met acceptgiro’s en daar is hij toen mee begonnen. Er waren ongeveer 260 leden. Het tennispark was toen nog op De Venne (waar nu huizen staan) en er waren drie gravelbanen.

Hoe kwam je in contact met de tennissport?

Hij vertelt dat hij geboren is in Wijster, naar het VWO in Hoogeveen is geweest en daarna bedrijfseconomie heeft gestudeerd aan de universiteit in Groningen. Later werd hij financieel economisch adviseur en financieel columnist bij een koepelorganisatie voor woningcorporaties. Bij één van de klanten van deze organisatie gingen ze tussen de middag altijd tennissen op een grasveld. Evert deed eigenlijk na zijn studie niet meer aan sport, maar vond het spelletje wel erg leuk en dat was de aanleiding om zich aan te sluiten bij de tennisclub in Beilen. In die tijd was John McEnroe een bekende tennisser.

Een beetje van vroeger…

Later werkte hij bij Crowe Horwath Foederer. Dit bedrijf had een 10-tal kantoren in Nederland en later ook in Assen. Hij adviseerde klanten in het groot- midden en kleinbedrijf, deed fraude-onderzoek, verzorgde de calculaties en adviseerde over de financiering bij stadsontwikkelings-projecten, werkte mee aan de ontwikkeling van beleggingsproducten en was betrokken bij de berekening van allerlei andere plannen. Heeft ook interimwerk gedaan als controller bij bedrijven en deed daarnaast reguliere accountantswerkzaamheden als jaarrekening controles, samenstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. Hartstikke leuk werk maar het was een tijd van heel veel uren maken en levenslang studeren.

In die eerste tijd dat hij in het bestuur zat, was er aan het begin van het seizoen één krantje voor de leden, er was toen geen internet, er waren geen nieuwsbrieven, aparte commissies, appgroepjes enzovoort. Er moest wel vaak met de bond over de competities worden gesproken en alles kwam op de schouders van het bestuur terecht. Dit heeft hij dus 4 jaar gedaan.

In januari 1995 toen de voetbalvelden plaats moesten maken voor 6 tennisbanen en een oefenkooi, moesten de tennisbanen verplaatst worden van De Venne naar de Sportlaan.  Het gebouw van de voetbalclub moest een clubhuis van de Tennisclub worden. Eén en ander kon worden gerealiseerd  door een bijdrage ineens van de Gemeente. Met veel vrijwilligers is toen het sloopwerk gedaan en is onder regie van de stichting het tennispark tot stand gekomen.

Deze afzonderlijke stichting is opgericht om hier het onroerend goed in onder te brengen. Rick Martena was destijds voorzitter en heeft Evert gevraagd penningmeester en medeoprichter van de stichting te worden. Evert heeft dat ingericht en heeft ervoor gezorgd dat de stichting over het geld beschikte om de kwaliteit van het park goed te houden en om op lange termijn over voldoende middelen te beschikken om de banen te renoveren. De oprichting van de stichting was belastingtechnisch een goede keuze. Het had een fiscale reden, de stichting kon toen nog btw terugvorderen. Sinds die tijd is hij penningmeester van de stichting. Hans Bartels en Jan Gils zaten toen ook in dit stichtingsbestuur.

Vergadert het stichtingsbestuur regelmatig? En wat doe je allemaal? Heb je te maken met drukkere periodes in het jaar?

Ze vergaderen gemiddeld ongeveer vier keer per jaar. Naast de reguliere werkzaamheden als het opstellen van de meerjarenbegroting en de jaarstukken is er tussendoor veel werk te doen. Ze bespreken de wensen vanuit de vereniging en er wordt van alles uitgezocht rondom die wensen. Vallen bepaalde wensen onder normaal onderhoud of zorgt deze investering ervoor dat dit moet worden doorberekend in de huur. Evert en Arjen benaderen bijvoorbeeld aannemers, ze kijken overal waar je het beste uit bent, ze zoeken van alles uit. Nu is er geïnvesteerd in bijvoorbeeld ledverlichting. Het energieverbruik is al stukken lager. De btw-wetgeving is inmiddels veranderd, maar daarvoor in de plaats zijn subsidieregelingen gekomen voor exploitatiekosten en investeringen.  Dit soort zaken zoekt het stichtingsbestuur allemaal uit en ze hebben overal lijntjes liggen met gemeente, provincie en ook de Rabobank. Op dit moment speelt de energietransitie, er zijn veel subsidiemogelijkheden. Evert en Arjen onderzoeken nu mogelijkheden voor verwarming met elektrische panelen. Hij vindt dit leuk en het zijn interessante klussen om te doen!

Maar, wat vindt je belangrijk voor onze club?

Als we weer moeten renoveren, dan moet het geld er zijn voor de banen. Dat vindt hij belangrijk. Dus vooruit kijken, niet naar de eerstkomende drie jaar, maar wel 15 tot 20 jaar vooruit kijken! Want je kunt niet nu een grote beslissing nemen over iets wat over bijvoorbeeld 3 jaar uitgevoerd moet gaan worden. Want dan is het geld er mogelijk niet. Je moet nu begroten wat je de komende 10 tot 20 jaar gaat ontvangen en uitgeven en deze prognoses continu voortschrijdend herzien. Als het dan scheef dreigt te lopen dan heb je voldoende tijd om hierop te reageren. Om een indicatie te geven: de begrote investeringsbedragen voor renovatie van de banen (inclusief padel) is voor 2026 € 158.000,-- en voor 2037 € 416.000,--. Tot nu toe kan de vereniging de aan de stichting te betalen huur gelukkig nog steeds betalen. Het is uiteraard wel zo, dat als je er 100 leden bij hebt, dan is dat telkens plm. € 13.000,-- er bij, elk jaar weer. En dat is net het verschil tussen alles ruimschoots kunnen betalen en net krap aan. Dus hoe meer leden hoe beter!

En wat heel mooi is, er ontstaan hele leuke dingen op de nazit van de donderdagavond. De heren die dan tennissen gaan regelmatig met een groepje naar o.a. TakeRoot in de Oosterpoort, naar de ijsspeedway, naar Tractor Pulling in de IJsselhalen in Zwolle of naar het Blues festival in Grolloo. Ook de gezelligheid rondom de Evertmix op donderdagavond zou hij niet willen missen.

Doe je naast het werk voor de club en de tennissport andere dingen die we (nog) niet van je weten? 

Evert is inmiddels 67 jaar en hij doet nog enkele klussen voor zijn oude werkgever en een paar andere klanten als ZZP-er. Maar het liefst niet teveel meer. Ze hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. Soms komen de kleinkinderen logeren en dan gaan ze met z’n allen lekker zwemmen in zwembad de Peppel. Hij houdt ook van fietsen, heeft een racefiets en gaat straks ook nog even op de fiets een rondje doen, want die kerstdagen zitten nog wat in de weg.

En hij kan z’n hart helemaal ophalen bij het sleutelen aan zijn twee motorfietsen! Het zijn twee oldtimers, een Harley Davidson van 1942, een Liberator. Die heeft hij prachtig gerenoveerd, we hebben de foto’s gezien! Vraag hem maar eens 😊. En ook een Harley Davidson van 1985, type FLH Electra Glyde. Hij is wel een mooi weer rijder. Het sleutelen er aan en zoeken naar onderdelen op Ebay is zo leuk om te doen. Dat vindt hij net zo mooi als het rijden op zich.

Hij is echt een handige harry, want hij heeft ook zo’n beetje de helft van zijn eigen huis gebouwd. Stucwerk, metselen, de CV, alles doet hij zelf. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Vroeger hadden ze thuis een boerderij en moesten ze ook veel dingen zelf oplossen, zegt hij.  

En nog een beetje van vroeger…

Evert heeft enkele foto’s meegenomen die we bij dit interview hebben geplaatst. Het zijn foto’s uit 1987, er werd toen competitie gespeeld. Jacques en Bart deden toen ook mee. Er zat een feest aan te komen, het 40-jarig bestaan van de club. Ze moesten competitie spelen tegen Zuidlaren en André Damming van de muziekband No Name speelde bij Zuidlaren. Evert kende hem nog van school en vroeg hem of hij wilde komen spelen op het feest. Met zijn band heeft hij toen gespeeld tijdens het 40-jarig bestaan van de club, dat was toen een hartstikke mooi feest! Je ziet op de foto’s de gravelbanen met een overkapping naast de banen en een jonge Evert 😊.

Het geeft aan dat het toen en ook nu belangrijk is om naast de sport elkaar te ontmoeten in een informele sfeer, dat geeft binding in een club en is goed voor iedereen.

Evert, heel erg bedankt voor dit interview!  

 

Salena en Foka

Nieuwscategorieën Algemeen

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 6 26390001

TC Smalhorst

Sportlaan 4
9411 BG Beilen