Focus op Anja Eefting, onze vertrouwenscontactpersoon

18 april 2023


Anja is nu zo’n 2 jaar vertrouwencontactpersoon voor onze club als het gaat om Fairplay.

Haar rol is in de eerste plaats een aanspreekpunt te zijn voor leden die te maken hebben met grensoverschrijdend ongewenst gedrag. Gedrag zoals pesten, bedreiging, belediging, (seksuele) intimidatie, gebruik verdovende middelen, etc.  Welzijn Midden Drenthe heeft indertijd een 3-daagse training verzorgd.

Jeroen en Foka hebben een gezellig gesprek met haar in de daily van onze club. Ze stelt direct al voor om misschien eens wat meer te vertellen over Fairplay en over haar rol als contactpersoon in een Algemene ledenvergadering. Goed idee! Zij is trouwens ook vertrouwenscontactpersoon voor Sportvereniging Wijster en HH Combi (Hooghalen) en bij TC Smalhorst dus.  

Over Anja zelf

Ze heeft sinds 1994 haar eigen praktijk voor (kinder)(sport)fysiotherapie op Rheeveld 20, aan huis. In 1991 heeft ze de opleiding Fysiotherapie afgesloten in Utrecht. En daarna nog aanvullende opleidingen gevolgd, waaronder sportfysiotherapie en kinderfysiotherapie. In haar praktijk kiest ze voor de holistische benadering, ze neemt de  totale mens als uitgangspunt. Ook werkt ze in Meppel 3 dagen per week in een groepspraktijk. Samen met haar man heeft ze drie kinderen tussen 20 en 25 jaar, binnenkort wordt ze al oma! Sporten is altijd belangrijk geweest, naast fitness tennist ze ook bij HHCombi in Hooghalen. Ze is een recreatieve tennisspeler, haar forehand is de beste slag 😊.

Over Fairplay  

Wat kan en mag een vertrouwenspersoon? Waar moet ze bijvoorbeeld op letten? Anja vertelt dat ze het eerste meldpunt is, haar taak is het om te bepalen of ze dit zelf op kan lossen of dat ze het moet overdragen aan de professionals van de KNLTB. Dat kan anoniem of niet. En integer zijn, dat is erg belangrijk. In de huidige tijd wordt grensoverschrijdend gedrag steeds meer  bespreekbaar. Het is heel belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen veilig kunnen sporten. Als het een ernstige zaak is, moet ze misschien contact opnemen met de politie. Als er iets is met een trainer bijvoorbeeld, dan kan ze bij een gesprek aanwezig zijn waar meerdere partijen bij zijn. Het hangt uiteraard wel van de casus af. Mag je ook bemiddelen? Je moet bereikbaar zijn voor iedereen, je speelt een adviserende rol en biedt ondersteuning. Als er iets speelt en in een bepaalde periode zijn er al meerdere meldingen geweest, dan neem je al gauw contact op met de voorzitter van het bestuur. Alle informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Is het vrijwilligerswerk of krijg je een vergoeding? Het is vrijwilligerswerk, het wordt dus niet betaald.  

Heb je tips voor TC Smalhorst als het over Fairplay gaat?

Een coach zou niet één op één moeten werken bij kinderen. En misschien helpt een bord bij de entree met vermelding van gedragsregels, dat kan goed zijn voor de bewustwording. En eerlijk en rechtdoorzee zijn, daar bereik je het meeste mee.  

En nog iets meer over Anja… 

Sport: fitness en tennis

Blessure: ik ben hypermobiel, maar ben dus ook heel flexibel 😉

Tijdschrift: Happinez

Televisiefilm: Titanic of The Crown via Netflix

Radio: Muziek voor volwassenen tussen 18.00 en 19.00 bij RTV Drenthe met Johan Derksen

Land en stad: Zweden en Nederland, de stad Orsa in Zweden, prachtig

Respect voor: mensen die andere mensen in hun waarde laten

Muziek: heeft zelf orgel gespeeld, muzieksmaak van Tina Turner tot Nick en Simon. Normaal ook!

Avondje stappen met: Jan Kooijman of Tom Cruise is ook goed.

Wakker maken voor: laat mij maar lekker slapen  

Tot slot…

Anja is persoonlijk telefonisch bereikbaar op 0593-526716. Deze telefoon is doorgeschakeld naar haar mobiele nummer, dus alleen zij kan deze telefoon beantwoorden. Ze is ook bereikbaar via privémail: (niet haar voorkeur) [email protected]. Verder kun je ook anoniem melding doen via Vertrouwenspunt Sport 0900-2025590 of via whatsapp 06-53646928.

Wil je er meer over weten, klik dan hier: https://www.smalhorst.nl/vertrouwenspersoon 

Nieuwscategorieën Algemeen