DE VOLHOUDERS

12 juli 2021


Op donderdag 24 juni waren Salena en ik in gesprek met Roelof Boer, Leo Mosterd, Frits Siegel, Eli Wallis en Jan de Vries. Na hun wekelijkse tennisuurtje gingen ze er even voor zitten. Omdat Roelof 84 jaar was geworden werden we getrakteerd op heerlijk gebak! Jenny verzorgde dit en kwam er gezellig bij zitten. Eli Wallis (87) steekt gelijk van wal, hij is de oudste van de heren. Sinds 1964 is hij lid van de club. Samen met Henk Tulner werd hij destijds nog geballoteerd. Ze waren allebei sportief aangelegd. Dokter Cox was voorzitter en die schreef een briefje met hun namen er op. Een week lang hing dit in de kleedkamer en als er geen bezwaren waren dan werd je lid van de club. Eli en Henk hebben hier korte tijd later hun bezwaren geuit, ‘dit is toch helemaal uit de tijd’ aldus Eli en nadien is de ballotage niet meer gedaan.

Destijds was er één kleedlokaaltje met één toilet. Er was een bankje en daar stond een doos met ballen op. De voorzitter speelde altijd samen met de secretaris om 07.00 uur. Zij bepaalden de soort ballen én wanneer er nieuwe ballen kwamen.

Jan de Vries, 87 jaar en al bijna 60 jaar lid van onze tennisclub, is nog gevraagd persoonlijk garant te staan voor 500 gulden in verband met aanleg van een nieuwe baan. Àls het mis zou gaan, was hij mede financieel aansprakelijk. In de eerste beginjaren waren er helemaal geen vergaderingen. Geert Nijboer (de oude Nijboer) speelde, en Breunesse, de gymleraar. Er was geen competitie, er werd gewoon recreatief gespeeld. Vroeger was er nog een badhuis achter het gedeelte wat nu de kinderopvang is. Niet iedereen had een douche in die tijd.

Met de heer Vrieling, de beheerder, vormde Jan de Vries een gouden koppel. Vrieling rookte heel veel, Appie kuch noemden ze hem altijd. Na een potje volleybal rende hij altijd veel en kuchte er altijd bij. Hij had een hart van goud, aldus Jan. Jan de Vries heeft ook jaren gevoetbald.

Net als Leo Mosterd (85), hij heeft altijd gevoetbald tot zijn 45-ste. Op zijn 65-ste is hij hier begonnen met tennissen. ‘Ik moest bij Jan de Vries en de rest in de ballotage’, lacht hij. Oorspronkelijk komt hij uit de horeca. Vroeger heeft hij een zaak in Sneek gehad. Jan Kuiper was destijds voorzitter en Leo is door hem gevraagd in de kantinecommissie te gaan zitten, Leo had immers zijn horecapapieren. Een biertap is er toen gekomen, daarvòòr was er geen alcohol in de kantine. Appie (kuch) had altijd al wel een fles voor Roelof onder de bar, toen ook al :).

Frits (85) en Jenny woonden in Heerhugowaard. Voordat ze hier kwamen wonen hadden ze al 30 jaar getennist. Ze werden lid van de club en ze wilden er een beetje inkomen en kijken hoe het was. Jenny vertelt over de clubkampioenschappen toen in Beilen. Ze had zich opgegeven, maar het hek was dicht,  ze kreeg geen schema en er stonden 2 meisjes te spelen op 1 baan. Ze was er een tijdje en uiteindelijk kwam Jan Koopal eraan. De poule bestond maar uit 3 meisjes. Een groot verschil met de tennisclub in  Heerhugowaard, met wel 2000 leden en 21 banen! Later is er ook een tennisuitwisseling met Heerhugowaard geweest, ‘gezellig tennissen met lunch en broodjes, dat was altijd heel leuk!’ aldus Roelof.

Frits zat in zijn werkzame leven bij de Marechaussee. Hij deed veel aan atletiek (net als Jenny,  zo hebben ze elkaar ontmoet). Op zijn 23-ste was hij zelfs eerste op de 100 meter sprint bij de politie! Tennissen was wel wat een elitesport, zegt Jenny. Inderdaad, het was een laag in de bevolking die elkaar opzocht, zegt Eli. Vroeger deed Jenny veel aan kaatsenballen, ze maakte een bal van krantenpapier en reepjes binnenband van een fiets en daar moest je het dan mee doen, maar af en toe kwam er wel eens een tennisbal over de muur en die waren echt prachtig en je kon er heel goed mee kaatsenballen!

Een groepje sportieve mensen door de jaren heen! Wat niet onvermeld mag blijven is dat ze 5x achter elkaar kampioen zijn geweest bij de 55+ competitie. ‘Roelof was hiervan de initiatiefnemer en ook was hij dit van de woensdagochtend-toss. In het begin kwam dit wat moeizaam op gang, maar nu zijn er toch telkens 20 mensen en er is ook veel ‘import’ bij, leuk is dat’ aldus Eli.

Roelof heeft zich trouwens nog behoorlijk opgewonden (net als veel andere clubs in Drenthe) over het feit dat de KNLTB vond dat ze moesten samengaan met Groningen in die 55+ competitie. Ze hadden het gevoel dat hen dit werd opgelegd. Uiteindelijk is het is ook nooit wat geworden. 

Het favoriete racket van de heren? Ze moeten eerst even checken welk merk het ook alweer is, ze vinden het niet zo belangrijk. Eli speelt bijvoorbeeld met een Rex Professional maar de grip was zo allemachtig versleten, dat ie per direct moest worden ingeleverd. Christian Dekens heeft inmiddels gezorgd voor een nieuwe grip :).

Op de vraag wat de heren en Jenny nou zo leuk vinden aan de tennisclub, wordt opgemerkt dat er in het verleden wel een tijd is geweest, dat er wat twijfel was over het reilen en zeilen ervan. Maar nu is er een enorme sprong gemaakt, dat vinden ze geweldig! Er zijn meer leden gekomen tussen de 20 tot 40 jaar en ze hebben het gevoel dat het nu weer beter gaat. En ja, als het sportbloed in je zit… Eli wilde bijvoorbeeld heel graag gymleraar worden, er zijn tenslotte altijd mensen die willen sporten, maar hij is bij het onderwijs terecht gekomen en heeft het er jarenlang uitstekend naar zijn zin gehad.

En het evenement van de OldStars? Het was een fantastische dag met prachtig weer en ze hebben genoten van de aangeboden nieuwe spelvormen. Maar de heren willen gewoon door blijven spelen met hun eigen tennisballen, dus geen zachtere ballen en ze willen ook niet op een smallere baan spelen. En zo is het, ze bepalen dit gewoon zelf. 

Bedankt Eli, Frits, Jan, Leo en Roelof voor dit interview! 

Nieuwscategorieën Senior Plus Algemeen