Vertrouwenspersoon Fairplay

Hallo, ik ben Anja Eefting en vanaf dit seizoen 2020-2021 ben ik de vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen TC Smalhorst.  

In 2018 heb ik de cursus voor VCP gevolgd, georganiseerd door Welzijn Midden-Drenthe. Van meerdere verenigingen waren hier mensen aanwezig. Aan het eind van deze cursus hebben we toen geopperd om een soort poule te maken, waar andere verenigingen, die hier niet bij aanwezig waren,  ook gebruik van kunnen maken. Zo ben ik benaderd door Anna Jager voor deze functie binnen TC Smalhorst.   

Ik ben Anja Eefting en heb sinds 1994 mijn eigen praktijk voor (kinder)(sport)fysiotherapie op Rheeveld 20, aan huis. Ik heb in 1991 de opleiding Fysiotherapie afgesloten in Utrecht. En daarna nog aanvullende opleidingen gevolgd, waaronder sporfysiotherapie en kinderfysiotherapie.  

Sporten is altijd belangrijk geweest,  zwemmen, schaatsen, handbal, volleybal en sinds 2 jaar ben ik nu aan het tennissen bij HHCombi in Hijken-Hooghalen.  

Wat mij in de afgelopen jaren is opgevallen, dat er landelijk en ook regionaal een toename is van grensoverschrijdend gedrag bij allerlei sporten. Hieronder vallen  (sexuele)intimidatie, pesten, bedreiging, mishandeling, belediging, discriminatie, gebruik verdovende middelen, etc.  

Reden voor het overkoepelend orgaan NOC NSF om over te gaan tot het aanstellen van vertrouwenscontactpersonen(VCP) binnen sportverenigingen in Nederland.  

Het is belangrijk om een veilig sportklimaat te stimuleren, zodat kinderen en volwassenen veilig kunnen sporten en kunnen genieten van sporten. Dit is ook één van de taken van een bestuur om dit klimaat te creëren, en daarom is binnen TC Smalhorst ook een VCP aangesteld.  Ik ben hiervoor benaderd en heb toegezegd om dit te gaan doen.  

Wat is de rol van een VCP binnen een vereniging?

a.     Eerste opvang\aanspreekpunt. De VCP is er voor leden die te maken hebben met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over willen spreken of evt. via mail/brief een melding willen doen

b.     Doorverwijzen. De VCP verwijst klager, beschuldigde, bond of vereniging door naar een NOC*NSF vertrouwenspersoon en/of -adviseur, klacht-/tuchtcommissie van de bond, advocaat, politie en/of andere hulpverleners.

c.      Preventie-activiteiten - VCP profileert zich binnen de eigen organisatie, - zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie op de hoogte is van het bestaan van de VCP - ziet erop toe dat de gedragsregels van de sport worden nageleefd - Hiervoor kan de toolkit/handboek sociaal veilige sportomgeving als leidraad worden gebruikt.   Ik ben persoonlijk telefonische bereikbaar op 0593-526716, deze telefoon is doorgeschakeld naar mijn mobiele nummer, dus alleen ik kan deze telefoon beantwoorden.

Ik ben ook bereikbaar via mijn privémail: (niet mijn voorkeur) [email protected]  Verder kunt U ook Anoniem melding doen via Vertrouwenspunt Sport 0900-2025590 of via whatsapp 06-53646928.