AED Informatie

We hebben we een AED (automatisch externe defibrilator). Deze hangt in de Daily in de kast waar ook de verlichting voor de banen zit.

Wat te doen als iemand plotseling neervalt en je denkt aan een hartstilstand.

 • Roep om hulp. Is er niemand in de buurt: haal de AED.
 • Bel 112: zeg reanimatie.
 • Zet de AED aan, volg instructies.

Een AED verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer. Verlies geen kostbare tijd.

Wanneer de AED gebruikt is, meldt dit aan penningmeester@smalhorst.nl, zodat gezorgd kan worden dat deze weer beschikbaar wordt gemaakt voor een volgende noodsituatie.

Gebruikersinformatie voor AED gebruikers:

 • De AED mag alleen worden aangesloten als de patiënt: bewusteloos is, niet reageert op aanspreken en aanschudden en niet ademhaalt. (geen ademhaling betekent ook geen hartslag, dus geen hartslagcontrole uitvoeren, alleen een ademhalingscontrole).
 • Terwijl één hulpverlener reanimeert, sluit een tweede hulpverlener de AED volgens de aanwijzingen aan. Schakel de AED direct in met de groene Aan/UIT knop. De AED geeft gesproken instructies. Achter op de AED zit een zakje met twee plakkers die volgens de aanwijzingen rechts boven op de borst en links opzij van de patiënt worden geplakt
 • De AED aansluiten terwijl de andere door masseert. Degene die de plakkers aansluit, kan er wel omheen of ze snel aansluiten als de andere de twee beademingen uitvoert. NOOIT zomaar de massages onderbreken. DE BLS(Basic Life Support) is belangrijk om mee door te gaan en zo kort mogelijk de massages onderbreken, alleen als de AED dus aanwijzingen geeft dat je moet stoppen voor de ritme controle, dan kun je stoppen!! De aanwijzingen van de AED opvolgen, evt Shock toedienen/ of NIET als het niet shockbaar is. Dan zo snel mogelijk massages vervolgen, indien noodzakelijk.
 • Als er maar 1 hulpverlener is dan de AED plakkers snel opbrengen en zo snel mogelijk de massages continueren en de aanwijzingen van de AED opvolgen.
 • De AED heeft slechts 2 knoppen, de groene AAN/UIT knop en de rode SCHOK knop.
 • Dit type AED geeft uit zichzelf nooit en schok; het apparaat geeft een advies aan de hulpverlener nadat het een analyse heeft uitgevoerd op de patiënt.
 • Zorg ervoor dat niemand tijdens de analyse het slachtoffer aanraakt!
 • Bij de instructie “geef schok”, de rode knop indrukken.
 • Zorg er voor dat niemand tijdens het geven van de schok het slachtoffer aanraakt!
 • Blijf de instructies die de AED geeft opvolgen totdat de ambulance er is en de ambulancehulpverleners de instructies overnemen.
 • De AED plakkers laten zitten, ook als de patient weer bij bewustzijn komt. De patient kan evt weer een ritmestoornis krijgen en nogmaals  in een reanimatietoestand terecht komen. De AED blijft om de twee minuten een ritmecontrole doen. Ook als de ambulance arriveert, het apparaat eerst aan laten staan. De ambulancemedewerkers kunnen rustig hun apparatuur aansluiten en verwijderen het apparaat wanneer hun apparatuur aangesloten zit.