IN GESPREK MET… Luit Bolhuis – Groundsman

Vorig najaar, in november, was er al een foto gemaakt van Luit en van zijn hond Luna. Je ziet het blad aan de bomen nog en de mooie herfstzon. Goed om hem eens te interviewen nu de banen al een tijdje niet bespeelbaar zijn vanwege opdooi en hij wat tijd kan vrij maken, want hij heeft het druk met allerlei bezigheden naast de taak van groundsman.

Luit is  vanaf 1 januari 2018 groundsman bij onze club. Een belangrijke en onmisbare functie, want hij zorgt ervoor dat de banen er altijd perfect bij liggen en wij kunnen tennissen!

Hij volgde Harm Koke destijds op.

Hoe kwam je in contact met de tennisclub?

Via Anna Jager, die hem al langer kende. Vroeger was hij veehouder en had hij zijn boerderij aan de weg van de Beilervaart naar Lheebroek. Zijn zoon heeft de boerderij overgenomen. Na zijn pensionering ging hij samen met zijn vrouw naar Beilen en hij woont nu aan de Veenakker. De vrouw van Luit is helaas vorig jaar februari overleden. Hij vertelt dat hij het best druk heeft. De huishouding moet gebeuren, boodschappen gedaan, koken, schoonmaken, de tuin in, allemaal dingen waar je behoorlijk druk mee kunt zijn.Hij is ook een actieve bridger. Drie keer in de week speelt hij een spelletje bridge, vaak samen met bridgepartner Mientje Brunsting. In Hooghalen, in Beilen en er is ook een bridgeclub bij de R.K. kerk in Beilen. En soms doet hij mee aan externe toernooien.

Luit gaat verder ook eens per week naar Zwiggelte: dat heet ‘met mekaor an taofel’. 40 tot 50 mensen eten dan samen in De Klipper. Heel gezellig zo met zo’n grote groep. Het kost maar 8 euro per keer en het eten wordt met elkaar gemaakt. Luit heeft zich opgegeven als vrijwilliger en helpt dan mee om de maaltijd te bereiden. En een potje biljarten hoort ook er natuurlijk ook bij! Biljarten doet hij in het Karspelhuus. Hij is vele jaren geleden meegenomen door Koos, die ondertussen al 95 jaar is. Luit haalt Koos nu op (die in het Spectrum woont) voor een gezellig potje biljart. Samen met de activiteiten voor de tennisclub heeft hij dus genoeg te doen! Vroeger korfbalde hij ook nog, maar die sport beoefent hij nu niet meer. Regelmatig past hij ook nog op zijn kleinkinderen. Luit heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen.

Kun je je eigen werk goed plannen op de tennisbaan?

Ja, hij heeft het al redelijk in de vingers. Vaak overlegt hij wel met Jacques van de accommodatiecommissie. Soms is hij hier heel vroeg, om half 7 al. Ook eens op een zondagochtend. Tja, het bloed kruipt… Toen kwam er iemand van de aanwonenden langs om hem te vertellen dat dit niet op prijs werd gesteld. Nou ja, er is over gesproken en ook weer opgelost. Luit vindt het een mooie tijd van de dag, dan heb je nog een hele dag voor je! Ook op doordeweekse dagen begint hij vaak vroeg. Af en toe overlegt hij met Marten, de trainer, op welke baan het best getraind kan worden, zodat iedereen zijn werk kan doen.

Hoe vaak moet je eigenlijk op het park zijn?

Toen hij er aan begon wist hij niet precies wat er allemaal moest gebeuren. Jan Kuiper had hem een brief gegeven waarin het werk genoemd stond. Zoals 1x in de week vegen en 1x in de week borstelen. Nu heeft hij zelf bedacht dat de trekker tegelijk kan vegen en ook kan borstelen. Heel slim eigenlijk en dat gebeurt nu elke 10 dagen. Op de padelbaan is het rondom wat  groen door algengroei. Dat is behandeld en dat heeft al wel resultaat!

Hij is dus regelmatig op het park te vinden, heeft plezier in zijn werk en vindt het fijn om buiten bezig te zijn. De hond Luna gaat altijd mee, een heel enthousiaste hond, een boerenfox van 11 jaar oud. Door een auto-ongeluk heeft hij nu 3 poten. Dat is gelukkig goed hersteld en hij heeft er helemaal geen last van. B

Onze laatste vraag: wat wil je nog heel graag kwijt?

Luit hoopt in elk geval op een prettige samenwerking met iedereen van de club en mocht er wat zijn, dan kun je altijd met hem overleggen.

Wij vonden het leuk om hem wat beter te leren kennen!


Luit: veel succes met je werk voor de club en bedankt voor dit interview!