Het grote kerstinterview met….

MARTEN TULLER!

Leuk om Marten eens te interviewen! Marten is al best lang de tennistrainer van onze club. Hoe gaat dat eigenlijk? Tennisleraar worden? En wat moet je er allemaal voor doen?

Marten is al zeker vanaf 2013 trainer bij Smalhorst. Hij weet het niet eens precies haha. We zeiden nog tegen elkaar dat Jan Kuiper dat wel op de dag af zou weten. Maar goed, hij volgde destijds Ronny Lammers op. 

Wanneer werd je gevraagd om trainer bij ons te worden? Of moest je solliciteren? Gert Heling heeft indertijd met Marten gesproken en zei dat er misschien binnenkort een plekje vrij zou komen. Dus dat was de link naar onze club. Er zijn toen diverse gesprekken geweest met mensen van het bestuur. Voor Marten was het een uitdaging: we hadden toen maar 15 jeugdleden meer binnen onze club. Nu zijn dat inmiddels een kleine 40 jeugdleden. Voor Smalhorst geeft hij 14 lesuren, verdeeld over de dinsdag (overdag en ’s avonds), de donderdagochtend en de zaterdagochtend. Marten geeft de voorkeur aan het trainen in kleinschalige clubs in een dorp boven een stad. Qua tijdsinvestering kan hij er niet veel meer bij hebben, soms is de werkweek 6 dagen. Hij traint ook de club in Bargeres en is verbonden aan Tennisschool Koning in Emmen.

Welke opleiding moet je eigenlijk volgen? 

Als zogenaamde externe heeft hij zich ingeschreven bij een ALO instelling. Hij heeft toen de noodzakelijke papieren gehaald in Groningen en in Heerenveen die de KNLTB als eis stelt. Voor het trainerschap begon werkte Marten binnen vier muren in een bedrijf voor verpakkingsmaterialen in Hoogeveen. Maar het tennisbloed kroop waar het niet gaan kon en bovendien was hij veel liever buiten aan het werk! Marten heeft op nationaal hoog niveau gespeeld en vindt het een prachtige sport! Hier ging zijn hart naar uit en hij heeft daarom gekozen voor de tennistraining. Destijds liep hij stage in Norg en kwam daar voor het eerst in aanraking met Tenniskids. Het sprak hem zo aan, dat hij de keuze maakte om er een fulltime baan van te maken.

Marten vertelt enthousiast over de afwisselende mix in training van kinderen en volwassenen, dat is juist het leuke. Hij werkt aan de hand van een bepaald trainingsrooster. Als je iemand niet kent, moet je eerst kijken wat het is. Een nulmeting. Dan bekijkt hij welke onderdelen aandacht moeten hebben. Aan de andere kant overlegt hij met de trainees wat de wensen zijn in een half jaar en probeert hij richting te geven aan het individu.

Hij kan het goed alleen af en pakt allerlei dingen zelfstandig op. Hij geeft ook aan bereid te zijn om mee te denken met allerlei plannen die de commissies hebben om meer nieuwe leden aan onze club te binden.

Wat is de beste les-samenstelling? 4 personen of misschien 2? 

Het hangt een beetje van het individu af maar ook qua groepssamentelling. Een groepsgrootte van 4 personen werkt wel heel fijn. Je hebt veel zicht op wat er gebeurt. Aan de andere kant is een groepsgrootte van 8 personen heel goed om veel mensen te leren kennen. Een groepsapp werkt daarbij heel goed! Dan kunnen mensen elkaar sneller vinden. Je probeert dit te stimuleren maar tennismaatjes moet je zelf ook zoeken. Degenen die net met tennissen beginnen, willen niet direct in competitieverband spelen, maar zijn wel in voor een leuke toernooi-avond bijvoorbeeld.

Wie doet jouw boekhouding? Dat doet Evelien, zijn partner, zij houdt dat allemaal goed bij want er moet nogal wat geregeld worden. Marten heeft regelmatig overleg met Remko Pars en Anna Jager van het bestuur. Dat gaat prima.

Wat was het leukste dat je hebt meegemaakt het afgelopen jaar? 

Dat waren de wedstrijden in het beginnerstoernooi! Superleuk om dit te zien. De deelnemers lieten elkaar lopen, dachten na over waar moet ik de bal mikken enzovoort. Maar ook de donderdagochtend toss waar de deelnemers wat ouder zijn, vindt hij prachtig om te zien.

En wat vind je vervelend om te doen? De administratie! Maar wat hij ook moeilijk vindt, is de communicatie over en weer. Marten staat veel op de baan en is daarom matig bereikbaar. Hij moet vaak uitleggen dat het even duurt voordat iemand  reactie krijgt. Dat vindt hij lastig, communicatie is vaak een lastig ding. Wij hebben hem uitgelegd dat het sturen van een appje ook om 23.00 uur ’s avonds kan en dat de ontvanger dat helemaal niet erg vindt… 😊

Wat wil je nog heel graag kwijt?

Ga gewoon lekker tennissen, even een uurtje tennissen of een uurtje padellen, even een kopje koffie drinken! Vaak is het prachtig weer en wordt er niet gespeeld en dat vindt hij heel jammer.

DUS: SPREEK ES AF MET ELKAAR!

Marten bedankt voor dit interview!

Als jullie na het lezen van dit interview denken, nou ik ga in het nieuwe jaar lessen nemen! Houdt dan de website of onze Zapservice in de gaten! 

Marten met de lesgroep van donderdagmorgen